Bakgrund om Försvunnen

Våren 2005 satt Mattias Olsson och Henrik JP Åkesson i efterproduktionen av kortfilmen Le. Mattias bad då Henrik att läsa ett treatment på ett manus som han jobbade på. Det blev början på vad som skulle komma att bli långfilmsproduktionen Försvunnen. Henrik valde att producera filmen och tillsammans skulle Mattias och Henrik regissera den. Försvunnen skulle bli deras debutfilm.

Manusutvecklingen fortsatte under 2005/2006 samtidigt som de arbetade med en ny kortfilm; Koffein.

Under vintern 2006/2007 engagerades Sofia Ledarp till den ledande huvudrollen och under våren 2007 engagerades även Björn Kjellman till en huvudroll. Under hösten 2007 togs den första kontakten med ljuddesignern Per Hallberg som bjöd på blåbärspaj och det blev en trevlig fikastund där allt mellan himmel och jord diskuterades, däribland även Försvunnen som Per nu fick manus till.

Med ett välskrivet manus och redan nu med en massa spännande människor involverade så började man fundera på vad som skulle bli nästa steg mot en riktig filminspelning. Beslutet togs att spela in en s.k. ”pilot” av två scener ur manuset. Med denna skulle man kunna sälja in projektet för potentiella finansiärer och samproducenter. I januari 2008 spelades pilotfilmen in, medverkade gjorde skådespelarna Sofia Ledarp och Björn Kjellman.

Under våren 2008 engagerades Martin Persson som producent för filmen och Anagram Produktion blev nu bolaget som tog Försvunnen under sina vingar i samproduktion med Trossfilm. Medan Henrik drev produktionen framåt tillsammans med Martin så fortsatte Mattias att arbetade vidare med manuset.

Hösten 2008 tackade Kjell Bergqvist ja till den tredje och sista huvudrollen. Nu med ett så starkt team så beslutade man sig för att söka stöd från svenska filminstitutet (SFI) för att kunna genomföra filmen. Svaret från dem blev nej.

Det handlar inte om Om, utan När…

Trots negativt besked från SFI så var Henrik och Mattias fast beslutna om att planera en inspelning till sommaren 2009, inget skulle kunna stoppa dem… En kväll ringde telefonen och huvudaktrisen Sofia meddelade att hon var gravid. Tillsammans fattade Henrik och Mattias nu beslutet att skjuta upp inspelningen ett år med ny planerad inspelning till sommaren 2010. Att byta ut Sofia som huvudaktris var inte ett alternativ.

Med ett spännande, unikt manus i ryggen och ett starkt gäng av skådespelare som trodde på projektet så var det ett och ett halvt år kvar till inspelning. Det enda som saknades var finansieringen…

…och för att göra en ganska lång och visserligen intressant historia väldigt kort så löstes finansieringen i princip under hösten 2009 och våren 2010.

Försvunnen finansieras till viss del med arbetsinsatser från delar av filmens medarbetare men först och främst med privatkapital från entusiastiska finansiärer från Blekinge, Skåne och Stockholm.
Filmen har även fått stöd från Karlskrona kommun, Region Blekinge, Länsstyrelsen i Blekinge, Reaktor Sydost och ett förskott från distributören Buena Vista (Disney) som under sommaren 2010 hoppade på projektet och garanterade en biolansering i Sverige under 2011.

Försvunnen på Facebook


Långfilmen Försvunnen

Regi: Henrik JP Åkesson & Mattias Olsson
Manus: Mattias Olsson
Produktion: Martin Persson, Anagram Produktion AB & Henrik JP Åkesson, Trossfilm AB
Skådespelare: Sofia Ledarp, Kjell Bergqvist, Björn Kjellman & Dietrich Hollinderbäumer.
Distributör: Buena Vista International Sweden


 
%d bloggare gillar detta: