Grading

Knappt trettio timmar efter hemkomsten till Karlskrona från Los Angeles så reste vi båda till Stockholm. Det var som sagt dags för grading på postproduktionsbolaget The Chimney Pot.

Det uttalas med engelskt uttal, ”greydar” och det innebär att man helt enkelt ställer filmens färger såsom man tycker passar historien. Det är en viktig process, som kan påverka känslan i filmen väldigt mycket.

Skulle man t ex vilja att en specifik scen ska ge en karg och otrevlig känsla? Ja, då kanske det kan vara en idé att dra i färgerna lite mer åt det kalla hållet – till exempel öka på magenta eller blått. Det finns också spännande möjligheter att ”vrida klockan” i filmen. Vill man att en scen ska vara mer kvällslik? Ja, då kanske det kan vara läge att göra bilden lite mörkare och kanske aning varmare i tonen, om man vill simulera kvällsljus.

Mats på Chimney Pot gjorde ett väldigt bra jobb. Han berättade också för oss att arbetet med Försvunnen var en av de mest utmanande uppgifter han fått – eftersom filmen utspelar sig till stor del ute i skogen, och ljuset ofta varierade från tagning till tagning.

Utsikten bakom Mats digitala arbetsbord på The Chimney Pot. Gradingrummet är som en liten biograf. Här med en bildruta från Försvunnen på duken, innehållande Sofia Ledarp som "Malin".

Försvunnen är ingen film där specialeffekter står i centrum. Våra specialeffekter bestod mest i att förfina vissa element och ibland plocka bort saker som kanske inte riktigt hörde hemma i bild. Såsom till exempel våra ljussättare, som vi upptäckte stå i bildkanten på en av våra helbilder på Sofia. Ledsen Nicklas och Binge – men ni får vänta med er debut på vita duken ett tag till 🙂

Det fanns också en del bilder som behövde stabiliseras för att göra tagningen lite mer behaglig att titta på. Såsom exempelvis några av våra flygbilder, eller bilder tagna inifrån huvudkaraktären Malins bil. Vi manipulerade även bort en elstolpe som vi råkat få med i bild – elstoplar inte är så passande då filmen ska föreställa utspela sig i ödemarken.

I gradingen så sitter oftast regissör(er) och filmens fotograf med, främst i inledande fas med arbetet, för att sätta en ton och en känsla som alla är överrens om. Sedan arbetar den digitala ljussättaren (i detta fall, Mats) på egen hand och vi andra tittar bara till arbetet då och då.

Efter ett par dagar i studion så var vårt jobb klart. Vi reste hem till Karlskrona och vår fotograf Erik Molberg Hansen stannade och såg till att arbetet blev färdigställt.

När vi några dagar senare fick sms från Erik att han precis hade sett igenom filmen igen och nu godkänt filmens visuella look, så var det en underlig känsla. Detta betydde nämligen att filmen nu faktiskt var färdigställd. Sex års jobb varav i alla fall två år varit heltidsarbete – Så var det nu helt plötsligt slut.

Eller?

Som alltid så tänker man inte;

”-Wow, vilken grej! Filmen är klar, dags att fira!”

..utan just då, när smset kom. Då var det mer en känsla av;

”-Ok… Dags för nästa avsnitt i att göra en film. Vi måste ha trailers, visningskopior och även om Vi tycker att vår film är spännande, välgjord och vacker… Hur får vi folk att gå och se den på bio?”

Med andra ord, det blev inte så mycket fira av. Så här två månader efter att ha fått smset så har känslan börjat sjunka in. Filmen är klar – skönt, snart ska vi få visa upp den. Man känner en blandad känsla av nervositet och lycka. Det finns ju egentligen inget att vara nervös för, filmen är gjord, och vi är väldigt stolta över den. Snart är det dags för premiär…

Vi har nog inte riktigt firat att filmen är klar, ännu. Inte mer än lite grann i Cannes.

Och Cannes är ett utav ämnena som vi kommer berätta mer om i kommande inlägg här på bloggen – stay tuned!

Mvh,

Henrik JP Åkesson, regissör & producent
Mattias Olsson, regissör & manusförfattare
Försvunnen

~ av Trossfilm på 12 juli, 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: